Leírás
Az olíva jótékony hatásai szervezetünkre
Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat.
Az olívaolaj természetes antioxidánsai az E- és a K-vitamin. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is.
Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik az emésztőrendszerben. Erős epehajtó hatása van, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.). Gyomorsavcsökkentő hatású.
Epidemiológiai kutatások bizonyították, hogy a telítetlen zsírsavak nagyobb arányú fogyasztása – amiben az olívaolaj gazdag – csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Nagy mennyiségű klinikai adat támasztja alá, hogy az olívaolaj fogyasztása védi az érrendszert a meszesedéstől. Csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán. Emellett gyulladáscsökkentő, antitrombotikus, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik. ( forrás wikipédia)
Hogyan készül?
Az olívabogyó hagyományos feldolgozása során az egész bogyót összezúzzák majd préselik, sajtolják. Így nyerik ki a különböző finomságú olívaolaját.
Az új innovatív technológiával a bogyót, feldolgozása során részekre bontják. A húsából készül az olíva olaj, a belsőmag héjából a BBQ füstölő, a belső magból a tea.
Elkészítési javaslat: 20-30 szem olíva magot áztassunk egy csésze meleg, de nem forró vízbe, majd tíz perc múlva szűrjük le. Fogyaszthatjuk önmagában vagy ízesíthetjük citrommal, mézzel, fahéjjal, gyömbérrel. A visszamaradt magot felhasználhatjuk sütemények tetejére, kenyér vagy péksütemény tésztájába, vagy fogyaszthatjuk önmagában.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.