Leírás
A kókuszolaj legnagyobb részt közepes szénláncú zsírsavjainak köszönheti számos játékony hatását. A laurin –és kaprilsav mellett megtaláljuk még a kapronsavat (0,5-1%-ban); a mirisztinsavat (18%) vagy például a kaprinsavat (6-7%). Ezek összessége együtt játszik szerepet abban, hogy a kókuszolaj a szív –és érrendszeri megbetegedésekben, a krónikus fárdtságban szenvedőknek a cukor –és májbetegeknek; az emésztőrendszer titsztításában és a szépségüket ápolni kívánóknak is segítséget nyújthat.
A bőr szempontjából a kókuszolaj nagyszerű hidratáló, erősen tartja a kötőszöveteket, ezáltal megelőzi a bőr megereszkedését, a ráncok kialakulását.
Számos pozitív tulajdonsága van:
• hűtés nélkül is sokáig eláll
• sütésnél újra felhasználható
• nem avasodik
• nem bomlik le hő hatására-nem képződnek transz-zsírsavak sütés közben (170-180oC-ig)
A szűrt kókuszolaj minősége annyival gyengébb, hogy a szűz zsírban található fitonutriensek a tisztítási eljárás során megsemmisülnek, de a zsír minősége, zsírsavprofilja, és összességében az élettani hatása teljesen azonos a szűz kókuszzsíréval.
Nincs kókusz íze vagy illata, 25oC alatt dermedt és fehér, 25oC felett elkezd felolvadni, színe sárga.
Magas az MCT (közepes láncú trigliceridek) tartaloma, melyet gyors energiaforrásként hasznosíthatunk.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.